Blog

Terneuzen

Terneuzen in December. De foto is redelijk uniek want het waait hier bijna altijd dus je ziet nooit zulke reflectie in het water

We liggen in Terneuzen. We hadden wat kleine reparaties dus na Herent zijn we, weer op ons dooie gemak, hierheen gevaren.

Zaterdagmiddag kwamen we aan, we zijn ook nu weer via de Boven-Zeeschelde gevaren, het woei me te hard om over de Westerschelde te gaan. Goede beslissing, bij het aanleggen hier in de haven was het toch alweer 7-8 Bfr. We waren weer heel blij dat we tegenwoordig een boegschroef hebben.

De AIS had een vervelende bug, onze snelheid was niet constant, onze positie varieerde soms wat, waarbij we op de elektronische kaart soms buiten het vaarwater voeren en soms viel het GPS signaal zelfs helemaal weg. Ik had al gezien dat de GPS-antenne aansluiting op de AIS kast niet helemaal ok was, maar ik wilde liefst niet zelf onderweg een noodreparatie uitvoeren, ik had geen reserve BNC connector aan boord dus als die noodreparatie mocht mislukken zou ik niks meer hebben, nu deed de AIS het tenminste nog een beetje.

Ook was het slot van een van de stuurhut deuren kapot, de klink was afgebroken zodat ik de deur alleen nog maar vanaf één kant kon openmaken. Vervelend wanneer je buiten staat en gewoontegetrouw de deur hebt dichtgedaan. Als dan ook de andere deur nog op slot zit, zoals bijvoorbeeld 's morgens vroeg wanneer we opstarten en ik in de machinekamer geweest ben, tja, dan heb je jezelf buitengesloten.

Onze deuren zijn zó smal dat er geen gewone sloten in passen, dus we wilden er een timmerman bij halen om er eens met het oog van een vakman naar te laten kijken.

Last but not least, we hebben een tijdje geleden een extra brandstof filter laten plaatsen en die aansluiting bleek tijdens het varen toch een heel klein beetje gasolie te lekken. Een correcte aansluiting hoort bij de aankoop dus die moeten ook nog een keer langskomen.

Kortom, een paar probleempjes die we eigenlijk wel wilden oplossen en die allemaal in Terneuzen konden worden verholpen.

Het probleem met de GPS aansluiting van de AIS was wat gecompliceerder, nadat de plug was gerepareerd bleek er toch meer aan de hand, uiteindelijk kwamen we erachter dat de kabel tussen de GPS-paddestoel op de radarmast en het AIS toestel in de stuurhut ook niet betrouwbaar meer was dus die hebben we vervangen. Vrij veel werk want zo'n kabel is netjes weggewerkt achter de betimmering en onder de vloer. We hebben er nog niet mee gevaren maar het lijkt nu wel verholpen te zijn.

Ook de deur is gerepareerd. Het slot kon behouden blijven, maar een gewone deurklink paste er niet in, de timmerman heeft 'm op maat bijgevijld. Ook is de deur bijgeschaafd zodat 'ie weer netjes sluit zonder dat je extra kracht hoeft te zetten bij het dichttrekken, de oorzaak van het hele probleem. En meteen de andere deur ook maar even op maat gemaakt + een nieuw plankje onder de kookplaat in ons keukentje. Ook voor zo'n plankje heb je al snel een timmerman nodig, niks is haaks op een schip dus het is echt maatwerk, zo precies kan ik niet met hout omgaan.

De aansluiting op het filter is gedeeltelijk verholpen, het lekt nu niet meer maar er moeten eigenlijk nog wat kniestukjes tussen. Die zet ik waarschijnlijk zelf even, to be continued.


Nog een paar dagen kleine klusjes doen, aanstaande Maandag vertrekken we richting Rotterdam om daar rollen staal (Coils) te gaan laden voor Limay in Frankrijk. Wij zitten met de kerst en oud-en-nieuw niet in Nederland.


We horen graag van onze lezers via de commentaren, dus laat van je horen, link naar de post, interactie is erg welkom.

Roeland3 Comments