Blog

Thun-l'Évêque

beneden sluis Thun-l'Évêque

We hebben vanochtend op het Canal de Saint-Quentin 300 ton brouwgerst geladen in Vaucelles, in principe aankomst volgende week Woensdag 06:00 in Herent.

We komen het kanaal vandaag nét niet meer uit, we zouden na 19:00 bij de laatste sluis Iwuy aankomen en dan schutten ze niet meer. Bij die sluis kun je niet zo goed liggen dus we maken rond 18:45 vast aan de kade beneden sluis Thun-l'Évêque.

Morgenochtend het kanaal uit richting Schelde. We willen Maandagochtend bij sluis Merelbeke zijn om dan met de Beneden-Zeeschelde te kunnen beginnen. Dan zouden we 's middags met redelijk tij bij het Zennegat zijn om het kanaal Leuven-Dijle op te kunnen varen voor onze eindbestemming Herent.

De Beneden-Zeeschelde en de Rupel zijn echte getijde rivieren en je moet een beetje rekenen zodat je met het meest geschikte tij op de juiste plaats bent. De Zennegat sluis is bijvoorbeeld niet bereikbaar bij te laag water. Ook wil je het niet al te veel tegen-stroom hebben want dan kom je echt niet meer vooruit. Zomaar op goed geluk uit Merelbeke wegvaren gaat niet werken.

Om op Maandagochtend in Merelbeke op tijd te kunnen vertrekken zullen we Zondag door moeten varen. In het weekend doorwerken is voor ons heel gewoon maar helaas zijn de Vlaamse sluizen op Zondag voor de beroepsvaart gesloten. De sluizen zijn dan wel bediend, want pleziervaart mag wél varen. En dus is er voor de beroepsvaart op Zondag de mogelijkheid om sluizen te 'kopen', de Vlaamse Schelde tot Merelbeke kost ongeveer € 80 incl.BTW. We zijn er in principe niet zo voor, maar in dit geval winnen we er wel erg veel tijd mee en kunnen we echt op ons gemak naar de bestemming varen.


Onze berekeningen kloppen goed. Maandagmiddag zijn we op tijd in het kanaal. We hebben wat vertraging opgelopen bij de spoorbrug in Boom, op de Rupel. Die is met deze waterstand te laag om onderdoor te varen en we hebben nét een bediening gemist, dus een half uur wachten. 
We zouden direct door kunnen varen naar de losplek in Herent maar we hebben gebeld en ze gaan ons 'pas' Dinsdag middag lossen, dus we blijven om 18:30 boven sluis Boortmeerbeek liggen. Het is nergens voor nodig om vanavond nog naar Herent te varen.

Op Dinsdag vertrekken we om 07:00 en wij zijn tegen 09:30 op de losplek, ruim op tijd voordat het schip dat voor ons wordt gelost leeg is. We leggen op ons gemakje open en kunnen na een tijdje zó onder de kraan schuiven. Aan het eind van de middag zijn ook wij leeg terwijl we volgens de planning pas de volgende dag om 06:00 hier zouden moeten aankomen.

de silo in Herent


We horen graag van onze lezers via de commentaren, dus laat van je horen, link naar de post, interactie is erg welkom.

RoelandComment