Wie?

Roeland en Sean werken in de lading op de 1e Veronica in La Roche-Migennes

Roeland en Sean werken in de lading op de 1e Veronica in La Roche-Migennes

 

'Wij' zijn Veronica van Elsen en Roeland van Basten Batenburg. We zijn sinds 1985 getrouwd en hebben twee kinderen, Sean en Nathalie.

Veronica achter het roer van de 1e Veronica

Veronica achter het roer van de 1e Veronica

Roeland's vader Bas ten Batenburg heeft ooit een 16 meter motortjalk gekocht om met de hele familie vaartochten te kunnen maken. Daar heeft Roeland voor het eerst kennis gemaakt met de scheepvaart.

Veel later lag het schip te koop in Friesland. Roeland heeft toen samen met een goede vriend aan zijn vader voorgesteld om het schip op hun kosten weer in de vaart te brengen. Roeland heeft in die periode ook zijn huidige vrouw Veronica leren kennen en ze hebben met zijn allen een aantal jaren samen recreatiefop het schip gevaren, hoewel het lastig was om de kosten op te brengen.

Roeland wilde meer van het varen leren en is als deksman 24/7 op een binnenvaartschip gaan varen, de 'Henma' (80m x 8.20m). Na een tijdje heeft Veronica haar baan als medisch analiste opgegeven en is ook aan boord komen wonen. Roeland en Veronica waren inmiddels getrouwd. Roeland heeft daar aan boord zijn Rijnpatent gehaald, toen nog tot Koblenz.

Sean op de 2e Veronica

Sean op de 2e Veronica

Nathalie als leerling-schipper op de rondvaart in Amsterdam

Nathalie als leerling-schipper op de rondvaart in Amsterdam

Het varen beviel goed en we hebben een eigen spits gekocht, de oude 'Gemini', die we 'Veronica' hebben gedoopt. Het was ons eerste binnenvaartschip en voor Roeland de eerste keer dat hij als schipper voer. We hadden ondertussen ook onze pas geboren zoon Sean aan boord.

Na een paar drukke en leerzame jaren waarbij we op Noord-Duitsland, de Rijn en het traditionelere spitsengebied in België en Frankrijk voeren werd de oudste leerplichtig en moesten we besluiten of we hem in een internaat wilden onderbrengen.

09_050-26.jpg

De spitsenvaart was in diezelfde tijd niet erg winstgevend en we besloten daarom om afscheid te nemen van het schip en aan de wal te gaan wonen.

Roeland heeft daarna een tijd op veel verschillende schepen op de Rijn en veel andere vaarwaters gevaren.

Rijnvaart is leuk maar je bent meestal twee weken thuis en twee weken aan het varen. We hebben ook andere systemen geprobeerd maar begonnen ons te ergeren aan de soms erg harde binnenvaart wereld.

Roeland is toen begonnen aan een lange internationale carriere in de IT, van tijd tot tijd onderbroken met jaren varen in loondienst als kapitein op grote rijnschepen wanneer de roep van het water weer eens te sterk werd.

Veronica woonde intussen met de kinderen aan de wal en heeft toen als medisch analiste gewerkt, een tijdlang een eigen massage bedrijf gehad en administratief werk gedaan.

Toen de kinderen goed en wel op eigen benen stonden vonden we dat het tijd werd om weer eens na te denken over een eigen schip.