Blog

Onderweg in December

‘s Ochtends in sluis Port-a-l’Anglais (Seine)

We liggen in Terneuzen. De voorlopige planning is om aanstaande maandag in Gent 330 ton rolletjes te gaan laden voor Évry.
Aansluitend kunnen we dan in Tavers 300 ton brouwgerst terugladen voor Herent.

Het is December dus tegen 17:00 is het al donker en pas tegen 08:00 's ochtends begint het weer licht te worden.

Mist in Terneuzen


02 Dec - Woensdag


Telefoontje van Laura (van de bevrachters van de ELV, de coöperatie waar we lid van zijn). Gent gaat niet door, er is wel kans dat we in IJmuiden rolletjes kunnen laden voor Évry. Hoewel we nog geen charter hebben (zeg maar het 'contract' om een reis daadwerkelijk te gaan doen) vertrekken we wel die kant op.

12:20 We varen de Westsluis uit
De Westsluis is de grootste sluis in Terneuzen (er zijn er in totaal drie) en die is vooral bestemd voor Zeeschepen. Wanneer het aanbod van schepen groot is schut binnenvaart hier ook mee. Het is in deze sluis wat lastiger vastmaken, de Zeeschepen gebruiken zogenaamde 'roeiers' of zoals ze hier zeggen 'bootlieden' die de lijnen aanpakken en op bolders leggen, maar binnenvaart moet het zelf doen. Voor ons scheepje eigenlijk allemaal wat te groot en te ver af, maar gelukkig houdt de sluismeester(es) daar rekening mee en kunnen we langszij een ander binnenvaartschip vastmaken.

We varen de Westerschelde op, het tij is redelijk dus we hebben eerst nog wat vloed in de kont. Wanneer je de Westerschelde en de Oosterschelde in één keer wilt doen heb je altijd wel ergens het tij tegen. Hoogwater in Hansweert 16:00.

Drukte in de Krammer sluis. Wij worden vaak als ‘opvulling’ gebruikt en komen ergens in het midden langszij een ander schip terecht

18:45 Krammer sluizen binnenkant

We maken aan de binnenkant van de Krammer sluizen vast voor de nacht. Wij spreken in dit geval van 'binnenkant' en 'buitenkant', de buitenkant is de Oosterschelde. Normaal spreken we van 'beneden' of 'boven' de sluis resp. opvaart of afvaart, maar de Oosterschelde is een getijdengebied waardoor je soms opschut en een andere keer afschut in deze sluizen.
We gaan relatief vroeg liggen, we hebben geen haast, alle tijd om in IJmuiden te komen.

Nog 1280 L gasolie

We peilen iedere dag de hoeveelheid gasolie die we nog aan boord hebben. Op die manier weten we a) hoeveel we nog kunnen gebruiken, b) hoeveel liter we per dag gebruiken. Gasolie is voor ons werk essentieel dus we houden graag 'een vinger aan de pols', het voorkomt vervelende verrassingen. De gepeilde hoeveelheid is altijd een inschatting, we hebben geen gekalibreerde peilschalen maar het klopt over het algemeen heel redelijk. We hebben ook een brandstof verbruiksmeter waarop we kunnen aflezen wat we per uur gebruiken en zo kunnen we inschatten wat het verbruik per dag ongeveer zou moeten zijn, dat moet dus overeenkomen met de gepeilde gasolie stand. 's Winters zijn de verschillen tussen geschat verbruik en werkelijk verbruik wat groter want dan staat de kachel aan en die werkt ook op gasolie, uit dezelfde tank.


03 Dec - Donderdag


06:15 Vertrek Krammer

We weten nog niet helemaal waar we vandaag willen eindigen dus we vertrekken bijtijds, 06:00 is voor ons een normaal uur om de dag te beginnen.
We varen via de Kil, Dordrecht en de Noord om via de Lek naar het Amsterdam-Rijn kanaal te gaan.

Het is lekker druk bij Dordrecht, bij de kruising met de Noord gaan we helemaal via de Zwijndrechtse kant, de rechter oever zeg maar, om de afvarende schepen die vanaf de Beneden Merwede komen de ruimte te geven. Zonder marifoon kun je hier niet varen.


14:45 vastmaken Beatrix sluizen

We maken vast aan de binnenkant van de Beatrix sluizen. Morgen komt onze dochter in Utrecht aan boord (daar woont ze tegenwoordig), ze zal waarschijnlijk meevaren tot Évry en misschien ook nog de aansluitende terugreis. We gaan in ieder geval niet vóór volgende week maandag in IJmuiden laden dus we hebben nog steeds geen haast en hier kun je redelijk liggen. In Utrecht wil ik niet overnachten vanwege de buurt en de golfslag.


Nog 1100 L gasolie


04 Dec - Vrijdag


08:20 vertrek Nieuwegein

We hebben om 09:00 met Nathalie afgesproken in Utrecht. Daar gaan we eerst nog boodschappen doen en dan verder richting Amsterdam.


08:45 Utrecht

11:15 vertrek Utrecht

14:45 Amsterdam Nieuwe Houthaven


Tata gebeld
We bellen altijd op vrijdag met de los- of laadplek wanneer de los- of laad datum na het weekend is, zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn. Maar er is nu nogal wat onzekerheid over het exacte tijdstip van laden en dat is vervelend, ten eerste kunnen wij dan wat lastiger plannen waar we wanneer moeten zijn voor het laden maar ook onze laaddatum voor de terugreis is deze keer kritisch omdat de silo's in Frankrijk tussen Kerst en Oudjaar dicht zijn en we dus vóór de kerst moeten laden.

We bellen met kantoor zodat die kunnen kijken of ze via hun contacten wat meer duidelijkheid kunnen krijgen. Wordt volgende week vervolgd. 



Nog 1040 L gasolie


07 Dec - Maandag


We hebben het weekeind in de Oude Houthaven gelegen.

Kantoor belt, het blijkt dat de partij die we mee gaan nemen kleiner is dan oorspronkelijk afgesproken, er is maar 195 ton beschikbaar, 15 rollen.

Dat wil zeggen dat we meer dan genoeg plek hebben in het ruim om de rollen te plaatsen, maar het wil ook zeggen dat we minder diep komen te liggen dan we dachten en dus ook hoger zijn, onze onderdoorvaart hoogte zeg maar.
Dat wordt dus heel even rekenen om te kijken hoe we dat gaan doen.
De laagste doorvaart is deze reis op het Canal du Nord, nominaal 3.70 meter. Onze stuurhut is het hoogste punt van het schip en die kunnen we niet afbreken. Dat stuurhutdak steekt 2.60 meter boven het achterste ijkmerk uit. Die achterste ijk moet dus voor de onderdoorvaart hoogte maximaal 1.10 meter (3.70 - 2.60) boven water liggen, liefst nog iets minder want ik heb graag een marge. Met deze geplande tonnage zou de achterste ijk ca. 93 cm uit liggen (boven water uit steken), genoeg dus. Toch wil ik iets meer speelruimte hebben dus we gaan iets achterover laden, met andere woorden we gaan zó laden dat we achter iets dieper liggen dan voor.


Er is nogal wat gedoe over het precieze tijdstip van laden, voorlopig wordt het dinsdag om 22:00. Dat wordt dan waarschijnlijk nachtwerk, vervelend. Kantoor belt met Tata om te zien of dat nog veranderd kan worden.

Dat heeft gewerkt, we staan nu voor iets vroeger op de lijst.


08 Dec - Dinsdag


09:20 Vertrek Amsterdam

11:00 IJmuiden 3e Rijksbinnenhaven


Wij kunnen achterop maximaal 3000 liter gasolie meenemen, in de praktijk willen we een klein beetje ruimte overhouden, dus ca. 2800 liter. Daarmee kunnen we in principe heen en terug naar onze geplande bestemmingen maar in de scheepvaart is geen enkele planning zeker, er verandert nogal eens het een en ander. 
Toevallig komt er een bunkerbootje langszij, ze komen voor de buurman maar daar kunnen ze nog niet bij, we liggen hier drie breed.
Hij kan ons wél bunkeren dus we pakken 1500 liter.

Zoals het er nu uitziet gaan we tegen 20:00 laden.


22:00 Begin laden

Uiteindelijk is alles hier nogal uitgelopen, we laden wel op de afgesproken volgorde maar ze beginnen uiteindelijk toch pas om 22:00.
Het zijn hier wel echte vakmensen hier, ze laden snel en degelijk dus tegen 22:40 zijn we al klaar. 195 ton in 40 minuten.
Rollen staal moeten goed gestuwd worden. Eén rol weegt tussen de 9 ton en 17 ton. Ze worden op hun kant in het ruim gelegd en zouden dus vrij makkelijk kunnen gaan rollen en dat wil je duidelijk niet. Ook rust er veel gewicht op één plek in het ruim.
Gelukkig weten ze hier wat ze moeten doen, dat is op andere laadplekken wel eens anders.


Noordzeekanaal

Noordzeekanaal

09 Dec - Woensdag


06:20 vertrek IJmuiden

De wekker staat op 06:00, tegen 06:20 zijn we op het Noordzee kanaal. 
Het gaat straks dicht trekken, dat kun je nu al zien.

En inderdaad, bij de Afrikahaven zit het al potdicht van de mist, misschien 100 meter zicht vanuit de stuurhut, in ons geval dus zo'n 60 meter voor het schip.


08:00 Arjen Bergijk opgepikt

We nemen vandaag een opstapper mee, Arjen Bergijk van Vaarplezier.

IMG_0347.jpg
Op het IJ achter CS. Het is heel druk met scheepvaart maar daar is met dit zicht niets van te zien. Foto Arjen Bergijk

Op het IJ achter CS. Het is heel druk met scheepvaart maar daar is met dit zicht niets van te zien. Foto Arjen Bergijk

Arjen zal achter Centraal Station bij steiger 14 opstappen en dan de rest van de dag meevaren. Hij en onze dochter Nathalie hebben net hun radarpatent (radar examen) gehaald, nou, vandaag genoeg gelegenheid om wat extra praktijkervaring op te doen.

Het zit nog steeds potdicht, je ziet helemaal niets om je heen. We varen in een niemandsland hoewel het op het IJ heel druk is, veerponten aan alle kanten, volop binnenvaart. Ik zie de steiger niet eens.

We varen op het AR kanaal. We lopen een duwstel op terwijl er ook vaart van de andere kant komt. Filmpje gemaakt door Arjen Bergijk

We hebben nog niet besloten of we via het Merwede kanaal gaan of via de Lek-Noord-Dortse kil. Met dit zicht over het kanaal varen trekt me niet erg, dan moeten we puur op de radar door al die ophaalbruggen. Plus dat Dordrecht voor Arjen ook wel leuk is, op radar die drukke knooppunten en het marifoon verkeer tussen de schepen en de verkeersposten enzo.

Wanneer we bij de Beatrix sluizen zijn begint het een klein beetje helderder te worden, we zien de sluis in ieder geval. Genoeg zicht om over het Merwede kanaal te gaan en dan kunnen we mooi in Gorinchem blijven liggen voor de nacht.

De sluis van Vianen binnenvaren. De 12 op het bord wil zeggen dat de maximale snelheid hier 12 km/u is. Foto Arjen Bergijk

De sluis van Vianen binnenvaren. De 12 op het bord wil zeggen dat de maximale snelheid hier 12 km/u is. Foto Arjen Bergijk

18:30 vastgemaakt in Gorinchem binnen de sluis.


Nog 2200 L gasolie


10 Dec - Donderdag


06:15 vertrek Gorinchem

Het is redelijk helder vanochtend. Als het allemaal een beetje vlot gaat kunnen we vandaag Terneuzen wel bereiken.

Nathalie en Veronica hebben het ruim nog even nagekeken om te zien of alle rollen goed vast staan, de keggen nog even aangeslagen etc. zodat we veilig over Zeeland kunnen.

14:30 Krammer uit

10 December 2020, onderweg van IJmuiden naar Évry. We varen de jachtensluis van de Krammer sluizen uit. We krijgen vrij vaak de jachtensluizen zowel hier als...

17:40 Hansweert uit

Het is heel helder weer en dat maakt het altijd wat lastiger om in het donker de boeien uit elkaar te houden, de lichten lijken allemaal even helder. Gelukkig hebben we de elektronische kaart en de radar.

20:30 Terneuzen


Nog 1920 L gasolie


11 Dec - Vrijdag

We toppen de bunkers even af zodat die weer helemaal vol zijn en doen wat extra boodschappen.

09:30 vertrek Terneuzen

13:00 sluis Evergem uit

Richting het Canal du Nord kunnen we nu twee routes nemen, via de boven Schelde of via de Leie. In principe is het via de Leie ongeveer 1 uur sneller, maar dat is puur theorie, het hoeft maar even bij een sluis tegen te zitten en dan ben je dat uur weer kwijt, lood om oud ijzer dus. In dit geval is het nog simpeler want op de Leie route gaat een van de sluizen in Frankrijk in onderhoud dus we kunnen enkel via de Schelde.

19:00 boven sluis Harelbeke vastgemaakt


Nog 2550 L gasolie


12 Dec - Zaterdag


07:15 Harelbeke vertrokken

18:20 Canal du Nord opgevaren

We hebben inderdaad meer dan genoeg ruimte boven de stuurhut en de radarscanner, zeker 20 centimeter.

Het is redelijk druk met verkeer dus we moeten hier en daar even op onze beurt wachten.
Op radar varen is nu lastig, de radar scanner staat achterop dus die moet ver zakken om overal onderdoor te kunnen + we liggen achterover. Daar komt bij dat de walkanten op dit kanaal erg schuin zijn en dus nauwelijks een radar signaal weerkaatsen. Maar een binnenschipper kan alles, toch?

De radarscanner staat erg laag. Op deze manier kunnen we de radar nog wel gebruiken, hoewel het beeld op deze manier niet zo goed is

21:25 beneden sluis 2 vastgemaakt


Nog 2320 L gasolie


13 Dec - Zondag

09:00 vertrek

Zondagsbediening in Frankrijk, dus van 09:00 tot 18:00.
Hier en daar stevige mistflarden, vermoeiend varen.

18:30  vastgemaakt bij sluis Epenancourt


Nog 2190 L gasolie


14 Dec - Maandag


06:25 vertrek Epenancourt 

12:20 CdN uit

We varen straks de Oise op, of liever gezegd af want we gaan daar in de afvaart.
Daar kan de radar scanner weer een stuk verder omhoog.

19:15 Pont St.Maxence vastgemaakt

Bij sommige sluizen op de Oise kun je slecht vastmaken, of wél goed boven de sluis maar niet beneden of juist andersom, het verschilt nogal. We besluiten in Pont St.Maxence te blijven liggen aan de laadkade, ik wil niet boven sluis Creil terechtkomen als het niet hoeft.


Nog 2030 L gasolie


15 Dec - Dinsdag

06:15 vertrek

13:15 Seine

De Seine is leuk en lekker breed maar het is altijd wel even rekenen voor een geschikte ligplaats, er zijn er niet zo heel veel meer, er liggen overal woonschepen. Sluis Bougival is een goede optie maar daar zijn we al tegen 16:00 en dat is mij toch wel iets té vroeg. Daarbij komt dat het voor Nathalie wel erg leuk is om 's avonds door de stad te varen, dus we gaan vandaag door tot boven het centrum van Parijs.


22:00 bij Parijs Bercy vastgemaakt

Bercy

We zouden door kunnen varen tot sluis Port-a-l'Anglais maar daar is het 's ochtends meestal erg druk met opvaart en daar hebben we geen zin in. Ik zag een mooi vrij stukje kade bij Bercy dus daar maken we vast.
Overigens is vastmaken voor de nacht meestal een redelijk tijdrovende bezigheid. We zijn geladen dus we moeten stevig liggen, dat wil zeggen niet kunnen bewegen door zuiging van andere schepen, zodat het even duurt voor alle touwtjes aan de wal vast zitten en alles goed strak staat, een half uur zijn wij zo kwijt en soms duurt het langer. Gelukkig is Nathalie nu aan boord dus die kan het klauterwerk doen.


Nog 1700 L gasolie


16 Dec - Woensdag

07:15 vertrek Parijs

Sluis Ablon rive gauche. Deze sluis heeft schuine zijkanten. Pleziervaart mag hier niet komen, die moeten de sluis rive droite gebruiken

11:30 Évry losplaats

Lossen in Évry

Vandaag naar de losplek gevaren, na de lunch gaan we direct lossen.

14:00 vertrek uit Évry

Sluis Coudray. Je ziet ons schip weerspiegeld

16:30 beneden sluis Vives Eaux vastgemaakt

We wilden eigenlijk tot beneden sluis La Cave varen, daar kun je beter liggen maar ik heb geen zin meer. We maken hier vast.


Nog 1610 L


17 Dec - Donderdag

09:45 vertrek
Uitgeslapen.

Er is een stremming vlakbij Tavers, er is daar een hoogspanningskabel gebroken die nu in de Seine ligt dus dat pand is gesloten. 

We blijven steken beneden sluis Champagne. Er liggen veel schepen maar op het moment dat we aankomen gaat de sluis weer draaien dus alles perst zich naar binnen. Wij blijven straks boven de sluis liggen, daar kun je goed vastmaken en dan kunnen we nog even boodschappen doen.


14:00 vastgemaakt boven sluis Champagne

Boven sluis Champagne

Morgen gaan we om 08:00 laden in Tavers, ongeveer 45 minuten varen vanaf hier, dus morgenochtend tijd genoeg. In Tavers lig je niet zo goed met onze lengte als je moet wachten en er ligt nu een ander schip op de daadwerkelijke laadplek.


Nog 1520 L gasolie


18 Dec - Vrijdag

07:00 vertrek

Veel mistflarden, hier en daar nauwelijks zicht. We moeten even zoeken naar de juiste laadplek maar komen netjes op tijd.

De laadplek in Tavers. Er hangt nog aardig wat mist

07:45 Tavers

08:00 begin laden

We zijn vandaag het enige schip dat hier laadt, na ons gaat de silo dicht tot volgend jaar. Daarom moesten we echt vandaag nog hier zijn om dit jaar nog te kunnen laden.

We zijn weer geladen. De mist is door de zon opgelost

10:30 vertrokken

13:30 La Cave, sluis gestremd

Sluis La Cave is kapot, de monteurs zijn al ter plekke. We zien wel.


14:40 Schutten

16:30 boven sluis Vives Eaux vastgemaakt

We hebben alle tijd om in Herent te komen, geen haast dus lekker vroeg vastgemaakt. Dit wordt voor ons doen een vakantiereisje.


Nog 1500 L gasolie


19 Dec - Zaterdag

07:30 vertrek

Afvarend op de Seine

18:45 boven sluis Bougival vastgemaakt
Hier kun je met onze lengte bijna altijd wel liggen en inderdaad, er is plek zat. Morgen zondag, dus verplicht uitslapen.


Nog 1350 L gasolie


20 Dec - Zondag

09:00 vertrek

11:25 Oise

In de opvaart op de Oise, sluis L’Isle Adam. Voor de liefhebbers: Het bord rechts wil zeggen dat zowel kleine als grote schepen hier de bakboord oever moeten aanhouden en eventuele tegenliggers dus stuurboord op stuurboord moet ontmoeten

17:15 boven sluis Boran vastgemaakt

Op de hele Seine waren we in de afvaart dus het was niet nodig om hard te draaien om toch nog goed vooruit te komen. Op de Oise gaan we wel wat meer toeren draaien want daar moeten we weer stroomop.


Nog 1170 L gasolie


21 Dec - Maandag

06:15 vertrek

14:00 in Compiegne bij Guerdain wat gebunkerd

In Frankrijk is de gasolie ongeveer 15 % duurder, nog afgezien van extra belasting maar daar hebben we een vrijstelling voor. Niet zo heel spannend maar wel een reden om niet helemaal af te toppen als het niet nodig is.

16:00 vastgemaakt boven sluis Janville

Nog 1880 L gasolie


22 Dec - Dinsdag

07:35 vertrek

Sluis Bellerive

10:00 CdN

Canal du Nord eind van de dag. Regen en mistflarden

Op de heenweg hadden we maar 195 ton in en stuurde het schip heel anders dan nu met 300 ton. De sluizen zijn hier vrij lastig invaren, je hebt soms lastig stromend water dat je op het laatste moment opzij kan duwen, helaas weet je soms niet vooraf óf en zo ja welke kant op. Het is iets dat je moet leren.

18:00 beneden sluis Cléry vastgemaakt.



Nog 1690 L gasolie


23 Dec - Woensdag

07:15 vertrek

Sluis Cléry invaren op het Canal du Nord

16:30 CdN af

19:00 Pont Malin boven de sluis vastgemaakt


24 Dec - Donderdag

09:10 vertrek

Uitgeslapen


14:25 beneden Fresnes gaan liggen

We hebben contact gehad met onze bestemming, de Cargill in Herent, ze zouden ons graag aanstaande dinsdag om 08:00 gaan lossen. We gaan zorgen dat we er dan zijn.

Voor kerstavond blijven liggen beneden sluis Fresnes

Het is vandaag Kerstavond dus we blijven wat vroeger liggen. We hebben er zelfs over gedacht vandaag helemaal niet te varen en bij Pont Malin te blijven.
Morgen is het 1e kerstdag en dan wordt er in Frankrijk en België niet gevaren.


26 Dec - Zaterdag

07:15 vertrek

We verlaten Frankrijk en komen in Wallonië en daarna in Vlaanderen. Zeg niet 'België' want er zijn nogal wat verschillen tussen de gewesten hier. Andere bedieningstijden, andere vaartrechten, andere gewoonten etc. etc.


19:50 boven Merelbeke vastgemaakt

We gaan naar Herent via de Boven Zeeschelde, het riviergedeelte tussen Gent en Antwerpen.

Morgen gaat het zelfs stormen, geen probleem op de rivier maar vanaf St. Amands wordt de Schelde een stuk breder en ik weet niet wat wind en water daar gaan doen, ze geven max 10 Bfrt af en daar heb ik geen zin in.

Daarbij komt dat we er bijna niks mee gaan winnen. De Schelde en de Rupel zijn getijderivieren, dat wil zeggen dat je rekening moet houden met de eb en vloed. De Zennegat sluis kunnen we enkel met een specifieke waterstand invaren, afhankelijk van onze diepgang. Morgen is de combinatie getij/diepgang/bedieningstijd niet gunstig dus we kunnen dan in ieder geval niet verder dan Steendorp terwijl we maandag gewoon in een keer door kunnen varen, we verliezen dan slechts een paar uur.


Nog 1360 L gasolie


27 Dec - Zondag

Harde wind, blijven liggen

Dagje blijven liggen bij sluis Merelbeke


Rechts onder de sluis op de splitsing Dijle-Zenne, links boven de wachtpalen op de Rupel bij de splitsing met de Nete en de Dijle. Wij komen vanaf de Rupel aangevaren

28 Dec - Maandag


06:00 vertrek

10:30 St Amands

12:30 invaart Rupel

Er is een wachtrij voor de sluis Zennegat, we zijn pas als 4e aan de beurt.

Hoewel we in de opvaart zijn hebben we het wel over de vloed, stroom mee dus.

Bij de splitsing Rupel/Nete/Dijle kun je op een paar wachtpalen vastmaken. Daar ligt al een schip en we hebben het voor stroom, echt stoppen gaat moeilijk. Dus voorzichtig langszij komen en vastmaken, voor je het weet ga je te ver af, val je rond of wordt je onder zijn kont gedrukt.


15:00 Zennegat geschut

We zijn besteld om morgen om 08:00 te gaan lossen dus we varen door naar de losplek.


20:00 Herent


Nog 1140 L gasolie


29 Dec - Dinsdag

Er ligt een ander schip op de losplek, we zagen het gisteravond al dus ik had al mijn twijfels of we echt om 08:00 zouden beginnen. Hier komen ook een paar schepen die vast voor de Cargill varen en dit is er één van en die krijgen meestal voorrang én hij ligt er al, is dus vóór ons.

Die ander gaat inderdaad eerst lossen. Waarom hebben ze ons dan om 08:00 besteld? 'Just in time' is best aardig, daar hebben we geen problemen mee, maar dat werkt wel twee kanten uit, wij hebben ook een planning. Maar zo gaat het wel meer bij de Cargill, hun kantoor en de werkvloer werken soms heel slecht samen.

Wel jammer want we hadden eigenlijk vandaag na het lossen nog naar de Zennegat sluis willen varen, dan morgenochtend op tijd naar buiten en via de Westerschelde naar Terneuzen voor Oud- en Nieuw. Daar komt onze oudejaarsavond visite aan boord. Altijd lastig plannen in ons vak, we zien wel, desnoods een dagje later.

Op de losplek in Herent

16:20 begonnen met lossen

16:35 kraan kapot

We wisten al dat we vandaag niet meer leeg zouden komen, ze werken meestal maar tot 19:00 en dat is niet lang genoeg om die 300 ton te lossen.
Maar nu is de loskraan ook nog eens kapot, voor vandaag doen ze niks meer, reparatie gaat nog wel even duren. Maar er zijn nog maar een paar scheppen uit het voorruim en we liggen aardig scheef, niet prettig voor de nacht want dan rol je steeds je bed uit. Dus gaan Veronica en vooral Nathalie wat lading één kant uit scheppen zodat we weer recht liggen (nog wel achterover maar daar is nu niks aan te doen). Dat lijkt veel werk maar als je het goed doet kun je van de zwaartekracht gebruik maken en dat maakt het werk al wat lichter. De losploeg komt ook nog even helpen en in een half uur liggen we recht. Normaal zou de losploeg ons even met de loskraan recht gelegd hebben wanneer ze weten dat ze stoppen maar die kraan is nou juist kapot…


30 Dec - Woensdag

08:15 vervolg lossen

12:00 vertrek Herent

Met leeg schip achteruit richting sluis. Na ongeveer een kilometer kunnen we rond en roepen we de centrale bediening op voor de sluispassage. Meestal gaan we hier eerst geladen rond en dan achteruit richting losplek maar daar had ik eergisteren in het donker geen zin in. Het maakt niet zoveel uit, alleen als het echt hard waait heb je er met leeg schip wat meer werk aan.


15:30 vastgemaakt boven de Zennegat sluis


Nog 1040 L gasolie


31 Dec - Donderdag

07:00 vertrek

Het is niet zo lang geleden hoogwater geweest dus de brug van Boom moet open, we kunnen er niet onderdoor. Er staat al wel een stevige eb stroom, we lopen 18 km/u.

Ik moet dus ruim van tevoren weten of de brug gaat openen want vóór stroom stoppen wordt vervelend, dan moeten we waarschijnlijk rond.
Gelukkig zijn we exact op tijd, de spoorbrug gaat open op het moment dat we aankomen, zoals afgesproken via de marifoon.

We varen de Rupel uit en Nathalie neemt het roer over, zij zal tot Terneuzen sturen.

Op de Schelde ter hoogte van Antwerpen

Op de Schelde ter hoogte van Antwerpen

09:30 boei 100 op de Schelde

Begin van sector Zandvliet, de verkeerscentrale.

We hebben het ook hier op de Schelde voor stroom, we lopen hard. Moet ook, we willen niet te laat in Terneuzen zijn, we hebben toch voor vandaag afgesproken met ons bezoek.

In deze periode zal het in Terneuzen wel druk zijn met schepen, benieuwd of we nog een redelijk plekje kunnen vinden. We zijn wel niet zo groot maar veel ruimte zal er wel niet meer zijn.

Het is druk in Terneuzen

14:35 vastgemaakt Terneuzen, Sean en Jack aan boord.


Nog 900 L gasolie

1 Januari, de kids gaan weer naar huis. We liggen naast een geladen schip. dus het is nogal klimmen en klauteren, maar dat zijn ze wel gewend

 

We horen graag van onze lezers via de commentaren, dus laat van je horen, link naar de post, interactie is erg welkom.


Het maken van deze blogs en onze filmpjes op YouTube gaat niet vanzelf. Als je waardeert wat wij maken dan zou je kunnen overwegen om ons ook financieel een beetje te steunen via Petje af, https://petje.af/despitsveronica.

Alvast heel erg bedankt

Roeland en Veronica

Roeland12 Comments