rvbb20181012_3868_one.jpg

Oudere blogs

Oudere posts zoals die op http://varenopdeveronica.blogspot.com/ stonden

De wind van voren

We hebben het schip nu een dik half jaar. 

Zijn onze verwachtingen waargemaakt? Nee, ze zijn overtroffen. 

We hebben het buitengewoon goed naar onze zin. Het is hard werken (dat wisten we), het is niet te vergelijken met het leven aan de wal (dat wisten we), het lijkt of je 'tig keer langer leeft omdat je zoveel meemaakt op een dag

(wisten we ook)

.

Vergeleken met 30 jaar geleden is de spitsenvaart wel erg veranderd. Ook dat hadden we verwacht maar we wisten natuurlijk niet hoe het er nu allemaal uit zou zien. Veel is verdwenen, oude laad-en losplekken bestaan niet meer, vroegere bestemmingen zijn verdwenen en sommige vaarwegen zijn radikaal verandert.

Je vaart tegenwoordig veel meer dan vroeger, toen de schippersbeurs nog bestond. Daar is niks mis mee, maar je moet je 'rust' nu echt wel tijdens het varen vinden terwijl je in de oude tijd wist dat er na een reisje wel een tijdje 'niks doen' aan zou komen. Aan boord is altijd veel te doen dus 'niks doen' is relatief, maar toch.

Wat ons wel opvalt is dat er tegenwoordig eigenlijk niemand meer een touwtje komt aanpakken, even helpen met het aanleggen zeg maar. Dat komt waarschijnlijk omdat vrijwel alle schepen tegenwoordig een boegschroef hebben waardoor het manoeuvreren een stuk eenvoudiger wordt en die hulp dus wat overbodig is geworden, het is te begrijpen maar het viel ons wel op. Weer een stukje sociaal contact verdwenen.

Wat ons is tegengevallen: met leeg schip en een beetje wind is dit schip een kreng.

Toen we het schip kochten waarschuwde de vorige eigenaar, Yvan, ons al: Ze is leeg erg gevoelig voor wind. Ze stuurt uitstekend, 

soms 

zelfs een beetje te goed, maar wanneer het waait ...

Ik denk dat we kunnen zeggen dat het avontuur tot nu toe een groot succes is.

Veel dingen zijn op een goede manier routine geworden en we varen relaxt, op ons gemak, zolang we niet met wind leeg varen.

Het blog gaat vanaf nu ver

anderen. We wilden onze eerste opstart belevenissen delen en dat is gelukt.

Maar we hebben ook veel foto's waar we geen uitgebreid verhaal bij hebben en die willen we toch graag laten zien. Vanaf nu gaan we van tijd tot tijd foto's laten zien met wat begeleidende text waar dat een toevoeging is.

RoelandComment