Blog

Op de Werf

Onder het vlak van het schip door kijkend kunnen we de blokken zien waar het schip op staat en zien we het schip dat naast ons ligt

Toen we onderweg naar Moislains ballast wilden zetten in het achter ruim (zodat we onder de bruggen van het Canal-du-Nord door kunnen) kwamen we steeds schever te liggen. Wij zetten meestal Grand-Ballast tijdens het varen en we begonnen echt enorm over bakboord scheef te vallen. Dus stoppen met ballast zetten en alles er uit pompen, het werd me te gevaarlijk zo.

In Arleux, aan het begin van het Canal-du-Nord, vastgemaakt en eens gekeken wat er nu eigenlijk gebeurd. Conclusie (na veel openmaken, meten en overleg met kantoor en collega’s), we zijn waarschijnlijk lek en er staat water onder de ijzeren buikdenning. Ik durf geen ballast te zetten, we vallen te scheef maar dan kunnen we niet naar onze laadplek. Nou wil ik zo toch niet laden, los van wat de verzekering daarvan zal zeggen, dus de reis gaat niet door. Jammer, want we zouden van Moislains naar Rotterdam gaan, speciaal uitgezocht zodat we direct door kunnen naar de werf in Delft, daar hebben we namelijk al een afspraak voor een werfbeurt.

We moesten nodig naar de werf, we zijn er niet uit geweest sinds we het schip gekocht hebben. Dus gaan we nu maar leeg naar Delft.

Het lek is snel gevonden, een lekkende klinknagel onder het vlak. Het stelt niet veel voor maar er komt toch een hoop water doorheen zetten.

Helaas blijkt ook de beunkoeler te lekken en daar was níet op gerekend. Maar we zullen hem toch moeten vervangen, dus koelvloeistof aftappen en de oude beunkoeler uitbouwen. Gelukkig kan ‘ie via de nooduitgang van de machinekamer naar buiten, met een centimeter speling.

Schip in de teervervanger, ankers verven en dat zal het moeten wezen. Er zijn nog veel meer dingen te doen maar die beunkoeler was niet begroot (die vlakreparatie eigenlijk ook niet) dus we moeten het hier bij laten, het is zo al duur genoeg.

De roeren en het achterschip. Het hele onderwaterschip is tot aan het dek met de hogedruk spuit schoongemaakt, alle oude verf- en teer resten zijn weg

De nieuwe laag teervervanger zit er intussen op, meerdere lagen tot aan de waterlijn (met leeg schip), daarboven een enkele van weer een andere samenstelling. Degelijk vakwerk.

Het oranje-rode stuk is antifouling op de waterinlaat van de beunkoeler, die vervangen is

Het blauw op de kont bijwerken

We kunnen er weer tegen. Eigenlijk hadden de ankerketting in de olie gemoeten etc. etc. Volgende keer beter

Wanneer we weer in het water liggen varen we achteruit naar Delft. Daar zetten we als test Grand-Ballast om te zien of we nu niet meer zo scheef vallen en dat ziet er goed uit.


Een van onze lezers vroeg of we wat dieper kunnen ingaan op het ‘Varen doe je Samen’ aspect, wat meer uitleggen en eventueel adviezen geven.

Toen wij door het kanaal ongeveer een kilometer achteruit van de werf naar Delft voeren was dat voor veel pleziervaart ingewikkeld. We hebben iemand (Sean) op ons voorschip gezet zodat we ook vlak vóór het schip konden kijken (dus naar dingen die áchter ons gebeuren, voornamelijk om het pleziervaart verkeer wat te kunnen adviseren). Via de headset kon ik met Sean communiceren en hij kon op zijn beurt visuele aanwijzingen aan de jachten geven. Zo wilde er één ons passeren terwijl er van de andere kant een vrachtschip kwam en wij even opzij waren stil gaan liggen om dat grote schip ruimte te geven. Andere jachten kwamen ons vaak op de meest onhandige plekken voorbij, wat een haast hebben die toch allemaal en waarom, zodat ze als eerste bij de beweegbare brug in Delft kunnen liggen?

Juist als je weinig overzicht hebt zou je beter even wachten, rustig aan doen. Er zit op de meeste schepen een regulateur, je kunt je zeil laten zakken, kortom, doe even rustig aan als je niet 100% zeker bent wat je het beste kunt doen. Wacht met iemand inhalen (oplopen) tot je zeker weet dat dat écht veilig kan gebeuren. Scheepvaart is defensief, altijd eerst aan veiligheid denken, is er een alternatief? kan ik stoppen? waar ga ik naar toe als het anders gaat dan ik van plan ben?

En wij hebben echt marifoon, die aan staat. Even een oproep en je weet exact waar je aan toe bent.

Mijn belangrijkste advies voor Varen doe je samen = doe rustig aan en koop en gebruik een marifoon


We horen graag van onze lezers via de commentaren, dus laat van je horen, link naar de post, interactie is erg welkom.

RoelandComment